pregnancy yoga gotta joga

Photo credit: Blandine Soulage Rocca Model: Julia Barnes Yoga

Mitä joogaliikkeitä pitäisi välttää raskauden aikana? -Joogaopettajamme Anu Visuri vastaa Gotta Joga käyttäjien kysymyksiinn.

Raskaana ollessasi kannattaa vältää kiertoliikkeitä. Samalla kun maha kasvaa ja tulet itsekin huomaamaan että kiertoliikkeet eivät tunnu mukavilta. Jo raskauden alkuvaiheessa on hyvä vähentää tai keventää kiertoliikkeitä. Kierrot painavat keuhkoja ja kohtua toisiaan vastaan mikä ei ole hyväksi vauvalle. Jos kuitenkin haluat tehdä kiertoliikkeitä, tee ne avoimelle puolelle, pois päin jalasta jotta hengitys voi virrata vapaasti.

Syvät takataivutukset eivät myöskään ole suositeltavia raskauden aikana. Ne venyttävät ja vetävät kohtua ja vatsalihaksia – samoja lihaksia mitkä venyvät jo luonnollisesti raskaana ollessasi.

Raskauden alkuaikoina voit vielä tehdä liikkeitä vatsallasi, mutta myöhemmin, kun vatsa kasvaa suuremmaksi, sinun ei pitäisi enää tehdä liikkeitä, joissa makaat vatsallasi. Ensinnäkin, se ei tunnu hyvältä. Suurimalle osalle naisista se tuntuu epämukavalta jo raskauden alkuaikoina. Toiseksi, vauvalla ei ole paljon tilaa, joten miksi puristaa häntä vielä ahtaammalle. Aurinkotervehdyksessä voit tehdä konttausasennon kopran sijaan. Aurinkotervehdyksen löydät Gotta Jogan Aamu ja Päivä harjoituksista.

Ylösalaisin olevia liikkeitä pitäisi myös välttää raskauden aikana, tarkoittaen päälläseisontaa, auraa (jalat pään yli), kasilläseisontaa ja kyynärvarsiseisontaa. Nämä asennot eivät ole välttämättä huonoja vauvalle mutta voivat tuntua epämukavilta odottavalle äidille. Suositeltava inversio raskauden aikana on Viparita Karani (Jalat seinälle), jonka löydät Gotta Joga ilta joogaharjoituksista.

Vatsalihasliikkeitä, kuten vene asentoa, pitäisi välttää kokonaan raskauden aikana. Sen sijaan harjoita lantionpohjanlihaksia!

Etutaivutukset, seisovat liikkeet ja selin makuulla tapahtuvat harjoitukset, kuten Takareiden venytys selinmakuulta Gotta Jogan iltaharjoituksissa ovat hyviä asentoja tehtäviksi raskauden aikana!

Jos et ole joogannut koskaan aikaisemmin, kysyä  lääkäriltäsi onko nyt se hyvä aika aloittaa joogaaminen! 

Yhteenveto:

  • Hengityksen pitäisi päästä kulkemaan vapaasti joogaharjoituksen aikana. 
  • Jokaisessa asennosta, tee tilaa vatsallesi. Esimerkiksi seisovissa asennoissa, pidä jalkoja avoimina vähintään lantion leveydellä.
  • Tärkeää: muista tehdä kiertoliikkeet vastakkaiseen suuntaan. Jos se tuntuu oudolta, älä tee niitä! 
  • Vatsan pitäisi aina pysyä pehmeänä joogaharjoituksen aikana. 

malasana gotta joga prenatal

Malasana Photo: Blandine Soulage Rocca for Gotta Joga Model: Vanessa de Haas

 

  • Jooga -asennot jotka rasittavat vatsalihaksia, pitäisi tehdä muuneltuina tai jättää kokonaan pois. Esim. lankku asennon voi tehdä pitämällä polvet maassa. 

  • Älä mene liian syvälle takataivutuksiin ja vältä venyttämästä tai vetämästä vatsaa liian voimakkaasti. 

  • Harjoita lantionpohjan lihaksia: tee rauhallisia liikkeitä kuten malasanaa (kyykky asento = ihanteellinen asento raskaana oleville) tai puolikas silta-asento jossa sinulla on joogapalikka selän ristiluun alla. 

  • Kysy neuvoa lääkäriltäsi onko jooga sinulle sopivaa raskauden aikana! 

 

Voit kokeilla myös “Gotta Joga Prenatal App“:ia !

 

Text: Anu Visuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *