Voivatko uniongelmasi johtua huonosta ruokavaliosta?

Oletko koskaan ajatellut sitä?

Todellisuudessa, monet uniongelmat johtuvat stressistä ja huonosta ruokavaliosta: liiasta sokerista, kofeiinista, huonosta tai vajavaisesta ruoansulatuksesta.

Ennen kuin aloitamme neuvoa, katsotaanpa nukkumista vähän tarkemmin:

Unen pituus ja laatu ovat tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin lähteitä. Yöllä kehosi tarvitsee energiaa ruoansulatukseen, puhdistautumiseen, eritykseen sekä uudistumiseen. Ne ovat tärkeitä tehtäviä, jotka vievät aikaa ja  tapahtuvat asteittain.

Jos saamme liian vähän unta, keholla on rajallisesti aikaa tehdä tehtävänsä. Kehon organismin ylikuormitus pahenee ajan myötä.

Samoin, raskaat, rasvaiset ja myöhäiset illalliset johtavat siihen, että keho käyttää liikaa aikaa ruoansulatuksessa ja liian vähän aikaa puhdistautumiseen, eritykseen ja uudistumiseen.

Sokeriset ruoat taas saavat aikaan insuliini piikin joka saattaa herättää sinut keskellä yötä ja näin katkaise  syvän unen aikaisin ja johtaa kevyisiin yöuniiin.

Toisaalta, liika kofeiini saa hermoston kiihtymään ja estää sinun rentoutumisen.

Entä aliravitsemus? Magnesiumin, sinkin, omega 3:n, kalsiumin tai vitamiini D.n puutteet voivat aiheuttaa univaikeuksia, koska keholta puuttuu työkaluja yöllisen tehtäviensä suorittamiseen.

Hyvien unien ravintovinkit:

  • Illallisten tulisi olla kevyitä etteivät ne kuormittaisi liikaa ruoansulatusta. Niiden pitäisi sisältää monipuolisia ravinteita jotta kehon organismi pystyisi uusimaan soluja.
  • Hyvän yön unia auttavat magnesium pitoiset ravinteet: merilevä, korianteri, palkokasvit, tomaatit tai vihreät vihannekset.
  • Tryptofaania sisältävät ruoat ovat suositeltavia koska sen aminohappo edistää kehon serotoniinin ja melatoniinin tuotantoa. Lisää sitä varten ruokalistalle kvinoaa, persiljaa, kuivattuja vihanneksia, kokojyvä riisiä, villiä lohta, manteleita, avokadoja sekä cashewpähkinöitä.

And what if stress is the cause of sleep problems?
In this case, I recommend practicing yoga, such as Gotta Joga’s evening program, which helps with relaxation. Meditation can also be a good alternative.

Mitä tehdä jos univaikeusien takan on lisääntynyt stressi?

Siinä tapuksessa suosittelen joogaa, esim. Gotta Jogan iltaohjelmaa, joka auttaa sinua rentoutumaan. Meditaatio voi myös olla hyvä vaihtoehto.

Lisää vinkkejä ravinnosta (ranskaksi):

www.couleurbienetre.com tai sosiaalisissa verkostoissa @couleurbienetre

Adriana Aranzábal
Health coach

 

Nutrition & Santé Holistique ° Méditation ° Bien-être

www.couleurbienetre.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.