gotta joga yoga app yoga mats

Miksi käytämme jooga mattoja?

Käyttäjämme kysyvät meiltä usein jooga mattojen käytöstä. Joogopettajamme Anu Visuri vastaa.

Kysymys:

“Mietin uuden joogamaton hankkimista näinä päivinä. Vanha mattoni on kulunut melkein puhki ja sen pinta on hyvin liukas.”

Ajattelin hankkia uuden joogamaton, joka ei olisi liukas, kuten Jaden Harmony maton. Lopuksi hankinkin sen, mutta hankkimisprosessin aikana aloin miettiä miksi joku muu hankkisi liukkaan maton. Muistin myös että ennen joogaajilla ei ollut mahdollista käyttää liukumattomia mattoja. Kuinka he pysyivät vaativissa asenoissa lattialla?

Onko kyseessä trendi? Vahvistettinko joogassa ennen eri lihasryhmiä ettei alaspäin katsova koira liukuisi? Ovatko matot tärkeitä vain aloittelijoille, eivätkö edistyneet joogaajat tarvitse niitä?

 

Osa joogaan tarkoitetuista puuvilla matoista on myös todella kalliita. Onkohan kyseessä markkinointi kikka?.”

Vastaus

Kiitos kysymyksestäsi.

Joogamatot eivät tosiaankaan ole olleet käytössä vielä kovin pitkää aikaa. Vanhaan aikaan, yogit Intiassa harjoittivat joogaa ulkona ruohikolla ja käyttivät alustoina mattoja, eläinten nahkoja tai eivät mitään. Sisätiloissa harjoitellessaan, alustana oli usein maalattia tai jonkinlainen betonilattia, joten ongelmana ei ollut liukuminen.

Yoga outdoors

Yoga outdoors

Joogan tullessa länteen, ihmiset käyttivät alustoina pyyhkeitä tai mattoja ja harjoittelivat puulattioilla. Ohuet kumimatot olivat vain apuväline, joiden tarkoitus oli estää pyyhkeiden liukumista lattialla. 1970-luvulla Angela Farmer, joogaopettaja, joka kärsi siitä etteivät hänen jalkansa ja kätensä hikoilleet lainkaan, toi markkinoille liukumattoman joogamaton joita käytämme näinä päivinä.

Jos kätesi ja jalkasi eivät hikoile tai hikoilevat vain vähän, tavallinen joogamatto on sinulle aivan riittävä. Mutta jos hikoilet runsaasti, matto voi tulla liukkaaksi ja asana harjoituksesta voi muodostua painajainen. Jos liut matollasi, lihaksesi tekevät enemmän töitä ja joogaharjoitus on vaativampaa. Samalla se voi olla turhauttavaa ja pian alat vain ajatella liukumista toivoen että opettaja ei pidä sinua alaspäin katsovassa koirassa kovin pitkää aikaa.

Tänä päivänä, joogasta on tullut business. Joogamatot ovat high tech ja todella kalliita. En väitä että joogamatto olisi oltava jokaisella aloittelijalla, mutta se tekee joogaamisesta mukavampaa ja parempaa. Jotkut saattavat tarvita mattoa, koska heidän polvensa ovat herkät tai heillä on loukkaantuminen joka tekee lattiasta liian kovan alustan harjoitukselle. Jotkut meistä eivät käytä joogamattoa ollenkaan, mutta he eivät aina ole edistyneistä joogaajia. Myös tämän päivän asana harjoitus on toista kuin joogan aikaisempina aikoina. Joogaamisesta on tullut dynaamisempaa ja ihmiset hikoilevat enemmän. Se on yksi syistä miksi joogamatot ovat yhä suositumpia.

Niinpä jokaisen meistä on itse päätettävä: joogaa matolla tai ilman mattoa 😊. Me suosittelemme matton käyttöä: jos hikoilet paljon, kannattaa todellakin investoida hyvään joogamattoon. Jos et hikoile, olet onnekas ja sinulla on enemmän valinnan varaa!

Kiitos, että joogaat kanssamme!

Anu Visuri, joogaopettaja

 

Jos haluat investoida hyvään jooga mattoon jota voit käyttää vuosia, tässä muutamia suosikkejamme.

 

  • Haluatko värikkään maton, joka tuo mieleen loman ja hyvän mielen? Kokeile mattoja, jotka on valmistanut Baya France
  • Oletko edistynyt joogaaja? Valitse Jade Harmony tai Manduka PRO yoga joogamatto

manduka Yoga Mat

  • Matkustatko paljon? Valitse travel joogamatto, joka on kevyt ja jonka voit taittaa mukaan matkalaukkuun.

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.