Tänä päivänä, kun puhumme hatha joogasta, monien mieleen tulee ensimmäiseksi fyysinen mutta lempeä jooga harjoitus, jossa huomio kiinnitetään kehon asentoon joogamatolla. Sana “hatha” käännetään usein “kuu” (ha) ja “aurinko” (tha). Ajatuksena on kehon, mielen ja sydämen energioiden saattaminen tasapainoon toistensa kanssa. Se on kaunis ajatus eikä missään mielessä valhetta tai vähemmän tärkeä. Mutta se ei kerro koko totuutta hatha joogasta. Kerron teille mitä alkuperäinen hatha jooga on.

Kokonaisena sanana “hatha” tarkoittaa “iskeä”, “pakottaa” tai “ponnistelu”, “voima”. Tämä kuvaa paremmin hatha joogan alkuperäistä merkitystä. Hatha jooga pääsi ensimmäisen kerran päivänvaloon noin 900-1000 AD. Sen loivat Siddha Yogit, jotka olivat tantrisen joogan harjoittajia tavoitellen kirkastumista ja kuolemattomuutta. Kirjaimellisesti he eivät halunneet kuolla. He tekivät erilaisia harjoitteita pitääkseen kehonsa ja mielensä puhtaina ja saavuttaakseen paranormaaleja voimia. Näitä aktiviteettejä olivat esim. tantriset harjoitukset, kriyat kuten pranayama (hengitysharjoitus  kehon puhdistaminen), asanat (fyysiset asennot), mantrat (vibraatiot ja äänet), mudrat (käsien asennot) ja lisäksi erityisiä seksuaalisia harjoituksia. Äärimmäinen super voima oli kuolemattomuus. Hatha joogaajia pidettiin noitien kaltaisina.

 

Hatha jooga oli aikoinaan melko rankka ja voimallinen laji, josta tehtiin monia mysteerisiäkin harjoituksia. Vielä tänä päivänä voit tavata tällaisia joogaajia, jotka ovat pitäneet toista kättään pään yläpuolella 20 vuoden ajan, tai jotka väittävät etteivät  ole syöneet vuosikymmeniin tai että he pystyvät pidättämään hengitystään ikuisesti. Nämä tyypit näyttävät tosi pelottavilta sekaisine hiuksineen ja partoineen, he ovat kieriskelleet tuhkassa ja heillä voi olla päällään vain pienen pienin kangaspala vyötäröllä.

Tätä on perinteinen hatha jooga. Hatha joogaagia pidettiin outoina ja pelottavina eikä ollut ollenkaan coolia olla hatha joogaaja Intiassa.

 

Video: Babu Raj Ji Yoga in the Himalayas (YouTUbe)

Mitä sitten tapahtui kun jooga tuli länteen? Kuinka hatha joogasta tuli niin suosittua täällä, jos se ei ollut ollenkaan suosittua Intiassa?

Kolonialistisenä aikana Britit halusivat säilyttää osan alkuperäistä intialaista kulttuuria ja filosofiaa. Ongelma oli että Intiassa on lukemattoimia eri filosofioita ja kulttuureja rinta rinnan. Mitä he valitsivat? Voit kuvitella että brittien mielestä hatha joogaajat eivät olleet sivistyneitä, joten he valitsivat vanhemman jooga filosofian, joka perustui Patanjalin jooga Sutra kirjoituksiin. Tämä jooga on nimeltään Raja (kunigas, kuninkaallinen) . Myöhemmin kun intialaiset alkoivat itse tuoda joogafilosofiaa länsimaihin, he huomasivat, että tämä filosofia oli liian kuivaa ja vaikeata ymmärtää joten he lisäsivät tantrisia elementtejä siihen herättääkseen ihmisten kiinnostuksen. Näin ollen, kaikki fyysisen joogan olomuodot ovat hatha joogaa ja kaikki hatha joogaajat tekevät tantrisia harjoituksia vaikka väittäisivät Patanjalin olevan heidän jooga esikuvansa ja Raja joogan olevan sitä ainoaa oikeaa joogaa.

Mudra by RaiPR/Pixabay

Jos tarkastelet tämän päivän modernia jooga harjoitusta, löydät alkuperäisen hatha joogan elementtejä joka puolelta. Me teemme asana harjoituksia, me teemme pranayama hengitysharjoituksia, laitamme kätemme eri mudra asentoihin ja laulamme mantroja. Itse asiassa, nämä harjoitteet ovat jokaisen jooga tunnin rakennuspalikoita, on se sitten kotona tehty tai jooga studiolla. Aika monet nykyajan jooga suuntaukset ovat itse asiassa sekoitus klassisia jooga filosofioita ja tantrisia harjoituksia, mikä ei ole ollenkaan paha asia. Seurauksena, tavoitteena ei ole enää kuolemattomuus vain tasapainon ja harmonian saavuttaminen elämässä.

 

Anu Visuri

Jooga opettaja, München, Saksa

Anusara Inspired * Yogamazé * Yoga Alliance E-RYT 200 and RYT 500

More about Anu and Yoga: www.anuvisuriyoga.com

IG @anuvisuriyoga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.