Jooga ja kuukautiskivut
On taas se aika kuukaudesta kun vietät pari päivää maaten sängylläsi kuumavesipullo alavatsan päällä yrittäen liikkua mahdollisimman vähän välttääksesi koko ruumiseen leviäviä kramppeja…
Tämä olin minä monta vuotta sitten. Joka kuukautisten pari ensimmäistä päivää minulla oli niistä aiheutuvia kramppeja, ruumiini oli turvonnut ja joskus minulla oli jopa ripuli ja oksentelin. Kipu levisi alaselkään, pakaroihin ja takareisiin. Usein jouduin jäämään pois koulusta ja myöhempinä vuosina töistä kuukautiskipujeni vuoksi. Napsin kipulääkkeitä, mutta ne eivät oikein auttaneet.
Kunnes löysin joogan. Monet joogaopettajat sanoivat minulle että kuukautisten aikana olisi parempi olla harjoittamatta asana joogaa. Nämä opettajat olivat kaikki miehiä. Kerran yksi kanssa joogaaja kuuli keskusteluni miesopettajan kanssa ja tuli jälkeenpäin luokseni. Hän sanoi että asana jooga oli auttanut häntä itseään endometrioosin ja kuukautisten aiheuttamiin kipuihin. Hän ei kertonut minulle yksityiskohtaisesti mitä asentoja oli tehnyt, mutta käski kokeilla. Jospa jooga auttaisi myös minua.
Niinpä päätin kokeilla joogaa. En halunnut tehdä voimakasta joogaharjoitusta jossa olisi käsilläseisontoja tai taaksetaivutuksia. Sen sijaan tein rauhoittavia jooga asentoja ja tein harjoitukseni hitaasti. Ensimmäisen kokeilun tein kuukautisten kivuliaina päivinä ja huomasin että krampit eivät olleet enää niin intensiivisiä. Tunsin itseni rauhalliseksi ja ruumiini oli rentoutuneempi. Olin ihmeissäni: Jooga todella auttaa!
On olemassa myös tutkimuksia jotka puoltavat joogan tuomaa helpotusta naisille jotka kärsivät kuukautisten tai endometrioosin aiheuttamista kivuista ja häiriöstä. (https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2015.0343).
Niinpä olen jatkanut joogamista. Myös silloin kun krampit olivat pahimmillaan hyppäsin joogamatolleni ja tein kevyen asana harjoituksen. Joskun tunnin verran, joskus puoli tuntia tai usein vain 10 minuuttia, mutta se auttoi. Nykyään minulla ei ole enää lainkaan kuukautiskipuja. En tiedä johtuuko se siitä että ikää on tullut lisää, vai siitä että olen harrastanut joogaa säännöllisesti yli 20 vuotta. Joka tapauksessa, jooga auttoi tomintakykyni palauttamiseen kuukautisten aikana.
Mitä sitten tein? Mitä asentoja harjoitin? On tärkeää muistaa että jokaisen keho on erilainen ja se mikä auttoi minua ei välttämättä toimi jollain toisella. Sinun pitää kokeilla eri asioita.
Alla 4 asentoa, joita tein joka kerta ja joita harjoitan yhä rauhoittuakseni ja rentoutuakseni.
(Tuettu) Lapsen Asento – Balasana
Voi tehdä tämän asennon ilman tukea. Tule polvi-istuntaan. Avaa polvet lantioita leveämmälle ja tuo isovarpaat yhteen. Jos haluat kehollesi tukea, aseta joogabolsteri tai useampi taiteltu peitto jalkojesi väliin, hyvin lähelle nivuksiasi ja laskeudu niiden päälle. Aseta toinen poski, rinta ja vatsa tuen päälle. Anna käsien levätä bolsterin vierellä lattialla. Sulje silmäsi ja hengitä. Viivy asennossa vähintään kolme minuuttia vähentääksesi kuukautiskramppeja.
Kierto makuulla – Supta Matsyendrasana
Tule selinmakuulle. Koukista vasen polvesi ja tuo se lähelle ylävartaloasi kasilläsi. Sen jälkeen siirrä lantioitasi hieman vasemmalle ja tuo vasen polvi vartalon yli oikealle. Jos polvi ei yletä alas lattiaan saakka, voit asettaa bolsterin tai palikan sen alle tueksi. Käännä rintakehäsi vasemmalle ja varmista että olkapäät ovat rentoina lattialla. Voit kääntää pään vasemmalle. Hengitä. Pysy asennossa vähintään kolme minuuttia aktivoiden sisäelimiä ja puhdistautuaksesi. Tämä asento venyttää selkääsi ja lantiota kevyesti lievittäen kuukautiskipuja. Muista tehdä asento myös toisella puolella.
Leveä etutaivutus istualtaan – Upavishta konasana
Istu joogamatolla ja avaa jalat leveään haara-asentoon. Aseta kädet lantion eteen ja liikuta käsiä hitaasti eteenpäin laskien samalla alavartaloa jalkojenväliin. Sinun ei tarvitse taivuttaa syvään tässä asennossa. Pidä selkä mahdollisimman luonnollisessa asennossa ja nojaa eteenpäin. Pysy asennossa ainakin 3 minuuttia ja hengitä vatsaan rauhoittaaksesi mieltä ja kehoa, venyttääksesi takaselkää ja stimuloiden vatsan alueen sisäelinten toimintoja. Samalla lievität vatsan ja lantion alueen epämukavuuden tunnetta.
Jalat ylös asento – Viparita Karani
Aseta joogamattosi seinän viereen. Istu sivuttain, lähellä seinää matollasi. Aseta molemmat kädet taaksesi ja nojaa taaksepäin heilauttaen samalla jalat ylös seinää vasten kääntäen takapuolesi seinää vasten. Takamuksen ei tarvitse koskea seinää, mutta sen pitää olla tosi lähellä seinää. Laske ylävartalo maahan ja lepää tässä niin kauan kuin tunnet tarpeelliseksi. Asento parantaa verenkiertoa ja edistää ruoansulatusta, alentaa verenpainetta, antaa lisää energiaa ja rauhoittaa hermostoasi.
Nämä ovat joitain “minun” asentojani. Ehkä ne auttavat sinuakin. Tai ehkä haluat löytää “sinun” asentosi. Ei ole olemassa mitään sääntöjä. Anna joogan helpottaa kuukautiskipujasi ja nauti elämäsi jokaisesta päivästä.
-Anu
Anu Visuri, yoga teacher and co-founder of Gotta Joga
Certified Anusara® yoga teacher, Yoga Alliance (E-RYT 500 & YACEP).